Pāriet uz galveno saturu
  • Aktualitātes
  • SVVAS 2023.-2027.
    • REALIZĒTIE PROJEKTI
      • Uzņēmējdarbības projekti
      • Sabiedriskā labuma projekti
  • INFO projektu iesniedzējiem
    • Izsludinātās kārtas 2024. gadā
      • 1. kārta (R3, R4, R7)
      • Nepārtrauktā kārta 2024 (R1)
      • 2. kārta (R2, R3, R5, R6)
    • Izsludinātās kārtas 2025. gadā
      • Nepārtrauktā kārta 2025 (R1)
      • 3. kārta (R2)
      • 4. kārta (R3, R4, R7)
  • Sadarbības projekti
    • Ceļā uz pašpietiekamu teritoriju
  • Leader 2014.-2020.
    • SVVA 2015.-2020.
    • Realizētie projekti
      • Uzņēmējdarbības projekti
      • Sabiedriskā labuma projekti
  • Demokrātijas kultūra
  • Publicitāte
  • Par mums
    • Statūti
    • Logo
    • Biedri
      • Kā kļūt par biedru?
    • Padome
    • Kontakti
    • Pārvaldības dokumenti
  • VRG

Vai esam pašpietiekama teritorija?

7. maijs, 2025 pl. 12:08

Biedrība “Aizkraukles rajona partnerība” īsteno sadarbības projektu Nr. 23-00-A019.332-000009 “Ceļā uz pašpietiekamu teritoriju” kopā ar trim partneriem: biedrību “Bauskas rajona lauku partnerība”, partnerība “Kaimiņi” un Preiļu-Līvānu novadu partnerību “Kūpā”, kura mērķis ir apzināt teritorijas pārtikas resursus, veicināt īso piegādes ķēžu attīstību un iesaistīto pušu sadarbību.

Projekta laikā tika organizētas gan apaļā galda diskusijas ar lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, pašvaldībām un pašvaldības iestāžu ēdinātājiem, gan izglītojoši semināri par tādām tēmām kā kooperatīvu veidošana, pārtikas drošība, produktu virzība tirgū, iepakojumu aktualitātes. Lai veicinātu vietējo dārzeņu izmantošanu pašvaldības iestāžu ēdināšanā, tika rīkots seminārs, meistarklase ēdinātājiem, kurā piedalījās gandrīz visu Preiļu un Līvānu novadu iestāžu ēdinātāji (pavāri, virtuves darbinieki, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji). Lai iepazīstinātu ar katras teritorijas saražotās produkcijas dažādību, pārtikas ražošanā izmantotajām metodēm, noieta tirgiem un būtiskākajiem izaicinājumiem pārtikas audzēšanā un pārstrādē, tika rīkoti pieredzes apmaiņas braucieni.


Projekta laikā tika veikts apjomīgs pētījums par pārtikas pašpietiekamību. Pētījuma mērķis – saprast vai mēs spējam savas teritorijas apgādāt ar vietējo pārtiku. Analizējot Aizkraukles, Bauskas, Preiļu, Līvānu un Augšdaugavas novadus, tika secināts, ka teritorijā kopumā ir daudzveidīgs dārzeņu klāsts, tiek audzētas 19 kultūras, bet šī daudzveidība ir atšķirīga dažādos novados. Vislielākā daudzveidība ir Bauskas novadā, kur tiek audzētas 18 kultūras, savukārt Aizkraukles novadā – 15. Visa izpētītā teritorija ir pašpietiekama ar graudaugu produkciju, kas spētu aizstāt importa produkciju (piemēram, rīsi). Teritorija ir pašpietiekama ar kartupeļiem, sīpoliem, kāpostiem, dillēm, bet pietrūkst – bietes, tomāti, burkāni, gurķi, ķirbji un kabači. Kritisks iztrūkums ir augļiem un ogām. Dzīvnieku izcelsmes produkcijas ziņā esam diezgan pašpietiekami, jo pilnībā pietiek vistas gaļas, olu un piena, nedaudz mazāk ir cūkgaļas, bet kopumā vērtējot iedzīvotājiem ir pietiekošs nepieciešamās gaļas apjoms, jo teritorijā papildus tiek saražota liellopu, aitas, kazas un trušu gaļa.

Analizējot Preiļu un Līvānu novadus, tika secināts, ka iedzīvotāju pārtikas grozā būtu nepieciešamas 3166 t graudaugu produkcijas, šajā produktu grupā teritorija ir pašpietiekama - vienīgais, ko nav iespējams izaudzēt, ir rīsi, bet tos varētu veiksmīgi aizstāt ar miežu grūbām, 6703 t dārzeņu, kas kopumā ir pietiekoši, jo tajā tiek saražots vairāk kā nepieciešams, 1349 t svaigu augļu un ogu, bet teritorijā var tikt saražots vidēji 493 t augļu un ogu, līdz ar to veidojas liels produkcijas deficīts, 818 t vistas gaļas, bet vietējie ražotāji to nespēj nodrošināt, 344 t cūkgaļas, kas nepieciešamajā apjomā gandrīz tiek saražota, 506 t olu, vietējie ražotāji nespēj nodrošināt nepieciešamo apjomu, 1839 t piena, kas pilnībā tiek saražots.

Priecājamies, ka projekts ir devis rezultātus mūsu teritorijai, iedvesmojis vietējos pārtikas audzētājus un pārstrādātājus izveidot lauksaimniecības kooperatīvo sabiedrību “Latgales dabas dots” un iesaistīties īsajās piegādes ķēdēs.

Ar pilnu pētījumu iespējams iepazīties www.preilupartneriba.lv

Projekta pēdējā aktivitāte mūsu teritorijā -  publiskās gatavošanas meistarklase, kas notika 26. aprīlī Preiļos, Jurģu dienas tirgus ietvaros. Meistarklasi vadīja “Šefa uzkodas” ēdienu gatavošanas profesionālis Ēriks Aleksejevs. 

Pētījums un pārējās projekta aktivitātes tiks prezentētas noslēguma pasākumā 17.jūnijā Vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedi” plkst. 12.00 un pēc noslēguma semināra visi tiek aicināti uz meistarklasi, kur šefpavāra vadībā  tiks gatavoti un degustēti dažādi ēdieni, kas pagatavoti no vietējiem produktiem.

Projekts tiek finansēts saskaņā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākumu 19.3. Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība.

Jaunākie ieraksti


  • 8. mai. 2025
  • Vai Tu zini, kā šobrīd “pulsē” Tavs novads?
    7. mai. 2025
  • Vai esam pašpietiekama teritorija?
    7. mai. 2025
  • Vai esam pašpietiekama teritorija?
    7. mai. 2025
  • Līvānu novada pašvaldība informē par īstenotajiem LEADER projektiem
    6. mai. 2025

  • 4. mai. 2025

  • 28. apr. 2025

partneri







Projekts Nr.23-00-C0LA19.4-000002 "Biedrības Preiļu - Līvānu novadu partnerība "KŪPĀ"" darbības nodrošināšana, iedzīvināšanas pārvaldība"